De voormalige ” fractiemedewerker” Ger van der V die de politieke partij Leefbaar Amsterdam ruim twee ton ontfutselde, heeft een jaar celstraf gekregen voor valsheid in geschrifte en oplichting.

 

Bron Het Parool : Maarten van der Dunger

De 61-jarige Ger van der V., die op het stadhuis al omstreden was vanwege tal van affaires, moet tien maanden de cel in, twee maanden van de straf zijn voorwaardelijk. Het OM had twee jaar cel geëist.

Volgens de Amsterdamse rechtbank vervalste Van der V. een groot aantal facturen kort nadat hij als fractiemedewerker nauw had samengewerkt met de oprichter van Leefbaar Amsterdam, marktkoopman Henk Bakker sr. Tussen 2002 en 2006 zat Leefbaar Amsterdam in de Amsterdamse gemeenteraad.

Van der V. deed op de facturen voorkomen alsof hij allerlei werkzaamheden voor Leefbaar Amsterdam had uitgevoerd, terwijl hij dat volgens de rechtbank in werkelijkheid nooit deed.

Zo werd ruim twee ton partijgeld overgemaakt naar verschillende rekeningen van Van der V., waaronder zijn privérekening, die van een tussenpersoon en naar een aantal van zijn  bedrijven. Volgens Van der V. had hij dat geld rechtmatig verdiend met ‘raadsvragen opstellen, de telefoon beantwoorden en campagnewerkzaamheden.’

Vertrouwen
Voor de rechter weegt extra zwaar dat Van der V. zich gemeenschapsgeld toe-eigende dat bedoeld was voor een politieke partij, waardoor hij ‘het vertrouwen van de burger in de politiek in het geding heeft gebracht.’

Van het oplichten van Henk Bakker jr., die ook als raadslid in de gemeenteraad zat en die beweerde dat Van der V. hem 40.000 euro afhandig maakte, werd Van der V. vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *